Vælg en side

Nye retningslinjer for regenerativt landbrug

26. november, 2024Branchen

Anbefalingerne til regenerativt landbrug er endelig blevet offentliggjort. Hvordan kan regenerativ landbrugspraksis udvikles i Danmark, så den både bidrager til en sundere natur og reducerer klimabelastningen fra fødevareproduktionen? Tænketanken Frej har kortlagt de mange muligheder og udfordringer ved regenerativt landbrug og har i samarbejde med DRC udarbejdet en række konkrete anbefalinger til, hvordan Danmark kan tage større skridt i retning af denne praksis. Projektet kulminerede i et stormøde på Christiansborg, hvor DRC sammen med 150 nøgleaktører fra fødevare- og landbrugssektoren, myndigheder og politikere lancerede anbefalingerne.

Hvorfor er regenerativt landbrug vigtigt for restaurationsbranchen?
Som branche er vi fuldt ud klar over, at "regenerativt landbrug" længe har været et buzzword uden en klar og brugbar definition. Derfor har DRC aktivt engageret sig i arbejdet med at udarbejde anbefalinger og skabe en fælles forståelse, der kan danne grundlag for en troværdig udvikling af regenerativt landbrug i Danmark.

DRC anser udviklingen af det regenerative landbrug som en vigtig vej til at gøre det konventionelle landbrug mere bæredygtigt. I dag udledes for meget næring til søer og havet, og biodiversiteten påvirkes negativt. Derfor er det nødvendigt at finde nye og mere bæredygtige metoder. DRC støtter allerede 100 % op om økologi og det Økologiske Spisemærke, som reducerer brugen af gødning, mindsker pesticidforbruget og forbedrer dyrevelfærden. Økologien bygger på en relevant og troværdig lovgivning, som forbrugerne kan have tillid til.

DRC er særligt tilfreds med anbefalingerne, der fraråder markedsføring af fødevarer som "regenerative", så længe begrebet ikke er klart defineret og uden konkrete krav. Regenerativ landbrugspraksis kan derimod bruges som en udviklingsmetode, især inden for det konventionelle landbrug, til gavn for biodiversitet og reduktion af pesticider og gødning. Økologien, der allerede baserer sig på flere regenerative principper, kan også udvikles yderligere ved at inddrage flere metoder fra regenerativt landbrug.

I løbet af 2023 og 2024 har aktører fra fødevare- og landbrugssektoren mødtes i forskellige dialogfora og workshops for at dele viden og diskutere perspektiver på regenerativt landbrug. Denne proces har ført til en analyse, der belyser definitioner, indsatser, effekter samt ambitioner og barrierer for udbredelsen af regenerativt landbrug. DRC har især støttet anbefalingerne om, at fødevarer ikke skal markedsføres som regenerative uden en klar definition.

Hvad er regenerativt landbrug?
Regenerativt landbrug dækker over en tilgang, der fokuserer på at genskabe, opbygge og forbedre jordens tilstand – det, man ofte kalder jordsundhed. Dette indebærer blandt andet at tilføre mere kulstof og organisk materiale til jorden, reducere jordbearbejdning og skabe bedre betingelser for mikroliv, planter og svampe. Selvom praksis ikke er fast defineret, er der en række principper, der ofte nævnes, herunder diversitet i afgrøder, konstant jorddække og brug af kompost. Økologisk landbrug bygger allerede på flere af disse principper, og biodynamisk landbrug går endnu videre med krav om egen gødning og yderligere begrænsninger på brugen af gødning.

Læs mere om analysen og anbefalingerne her: Tænketanken Frej

Find mere spændende information om bl.a. regenerativ landbrug i DRC's projekt - 
DRC på farten efter det grønne guld | DRC
CHRISTER OG DET HELE DYR | DRC
DEN URBANE SVAMPEFARM | DRC
Hvad er regenerativt landbrug? DRC på besøg på Naturdestination Skovsgaard | DRC

Vil du vide mere om

vores arbejde?