Vælg en side

Unge madiværksættere skal være rollemodeller for de nye talenter

21. januar, 2025Branchen // Uddannelse

Morgendagens Madtalenter er et gratis acceleratorprogram med mål om at udruste unge iværksættere med de nødvendige værktøjer og netværk til at transformere deres passion for mad til levedygtige forretninger. Og der er netop blevet nedsat et advisory board bestående af 12 talentfulde unge, der har bevist deres værd på den danske madscene. De skal nu, med deres erfaring og indsigt, inspirere og hjælpe andre unge med at navigere i branchens udfordringer – fra idé til succes.

Morgendagens Madtalenter tilbyder en omfattende pakke af ressourcer og support til unge kokke og madiværksættere i alderen 20 til 30 år, der drømmer om at åbne deres egen virksomhed. Med generøs støtte fra Tuborgfondet, tilbyder programmet gratis adgang til workshops, netværksarrangementer og madfestivaler, hvor deltagerne kan præsentere og teste deres gastronomiske koncepter.

Du kan læse hele pressemeddelelsen om advisory boardet herunder.

Unge madiværksættere får stemme: Nyt advisory board baner vejen for fremtidens gastronomiske talenter 

Morgendagens Madtalenter lancerer et advisory board bestående af unge madiværksættere, der skal dele erfaringer og fungere som rollemodeller for andre unge talenter. Advisory boardet bliver et vigtigt skridt mod at styrke unges iværksætterdrømme og give dem den nødvendige støtte i den ofte usikre opstartsfase i en usikker branche.  

Vi har brug for stærke iværksættere, når det kommer til fødevarer og gastronomi. Danskerne bruger stadig flere penge på at spise ud og købe take-away, og restauranternes omsætning satte rekord i 2023. Men på trods af væksten følger antallet af nyopstartede restauranter ikke med. Ifølge HORESTA’s rapport Danskernes udespisevaner 2023 faldt antallet af restauranter gennemsnitligt med 1,9% på landsplan, mens der samme år var 333 konkurser, hvilket er det højeste siden 2024. Derfor er netværket Morgendagens Madtalenter vigtigere end nogensinde før. 

”Der er mange udfordringer, når man starter op i madbranchen, og det kan være ensomt at finde vej selv. Jeg glæder mig til at dele alle mine erfaringer og vise andre unge, at det er muligt at lykkes uden at man behøver at stå alene,“ siger Emilie Qvist Kjærgaard, medlem af advisory boardet, kok og iværksætter. 

Netværk som nøgle til succes 
Det er ikke fordi, at de unge mangler blod på tanden, når det kommer til iværksætteri. En undersøgelse fra Dansk Erhverv viser, at hele 29% af de unge i aldersgruppen 18-29 år peger på, at de ikke mener at have de nødvendige kompetencer til at starte egen virksomhed. Samtidig svarer 25%, at de ikke kan overskue, hvordan de skal komme i gang. På trods af disse barrierer viser undersøgelsen, at 67% af de unge, der starter virksomhed, gør det gennem deres netværk, mens kun 8% har kendskab til iværksætteri gennem deres ungdomsuddannelse. 

Som undersøgelsen viser, mangler mange unge iværksættere et stærkt netværk for at overleve de første år. 

”Netværk og sparring er afgørende for at skabe en bæredygtig fremtid for gastronomiske iværksættere. Med advisory boardet sætter vi unge i spidsen for at hjælpe hinanden og give nye talenter de redskaber, de har brug for til at lykkes. Vi er sikre på, at dette initiativ vil have en positiv indvirkning på hele branchens udvikling,“ forklarer projektchef for Morgendagens Madtalenter, Katja Seerup Clausen. 

Unge skaber for unge 
Som svar på den udfordrende start for unge iværksættere i gastronomi og fødevarer lanceres nu et nyt advisory board som en del af projektet Morgendagens Madtalenter. Advisory boardet består af unge madiværksættere, kokke, tjenere, slagtere og konditorer, der har gjort sig bemærket inden for feltet. De deler deres erfaringer og fungerer som rollemodeller for andre unge, der ønsker at starte deres egen virksomhed. Deres mission er at skabe et stærkt netværk, der kan fungere som en livline i en branche, der er præget af høje krav og en ofte usikker opstart. 

“Det bedste ved mit arbejde er at være vært for glade gæster og skabe gode oplevelser, men det kræver mod og inspiration at udvikle sig i branchen. For mig er Morgendagens Madtalenter en fantastisk mulighed for at dele erfaringer og få nye idéer sammen med andre, der brænder for mad og værtskab," siger Oskar Mathiassen, medlem af advisory boardet og tjener på Hotel og Restaurant Fru Larsen 

Mød advisory boardet 
Advisory boardet består af:  

  • Christina Ivang, konditor, La Glace 
  • Elisabeth Madsen, kok, Falsled Kro, Var med til at vinde guld ved Bocuse d’Or 2023  
  • Emily Rindal, souschef, Restaurant Vie 
  • Ida Schellerup Andersen, slagter, vinder af Slagterprisen 2024 
  • Karen Bech, sous-chef, Restaurant Maison, vinder af DM i paté en croute 
  • Mia Maja Frederiksen, kok, Restaurant Vie 
  • Magnus Ravnbo, kokkelev, Restaurant Liefferoy, vinder af Kokkenes Kokketalent 2024 og på kokkelandsholdet 
  • My Skovgaard, gartner og ejer af jordbruget Jordfryd 
  • Oskar Mathiassen, tjener, Fru Larsen 
  • Emilie Qvist Kjærgaard, kok og tidligere ejer af Restaurant Medvind 
  • Simon Basballe, tidligere kok på Restaurant Lyst  
  • Boris Lunderskov, tidligere kok på Restaurant Kong Hans 

 

Om Morgendagens Madtalenter 
Morgendagens Madtalenter er et tre-årigt acceleratorprogram, der støtter unge madentreprenører i Danmark og hjælper dem med at udvikle og fastholde deres karriere i restaurationsbranchen. Projektet blev lanceret med støtte fra Tuborgfondet og sigter mod at skabe et stærkt netværk og en platform, hvor unge talenter kan få adgang til sparring, mentorordninger og de nødvendige ressourcer til at realisere deres drømme om at starte egen virksomhed. I løbet af programmet vil deltagerne få hands-on erfaringer, deltage i workshops og pop-up-restauranter samt opbygge et netværk med erfarne branchefolk. 

Kontakt 
Katja Seerup Clausen, projektchef, Morgendagens Madtalenter 
katja@thefoodproject.dk 

Cathrine Larsen, Kommunikationsrådgiver på Morgendagens Madtalenter 
cla@thefoodproject.dk 

Vil du vide mere om

vores arbejde?