Vælg en side

Coronapas bliver med al sandsynlighed et krav

8. november, 2021Politik

Danmarks Restauranter & Caféer (DRC) udtrykker forsigtig optimisme over, at ingen yderligere restriktioner end coronapasset ser ud til at blive indført for en i forvejen hårdt ramt branche efter dagens møde i epidemiudvalget, men ærgrer sig kraftigt over manglen på beredskab og dialog og den usikkerhed, de uklare meldinger har medført. Samtidig opfordrer DRC politikerne til at fare med lempe fremover overfor en branche, der er hårdt ramt på økonomien og står på tærsklen af den økonomisk helt afgørende julefrokostsæson.

Det mindste af mange onder, sådan kan coronapasset betegnes for de fleste af landets restauratører, der igennem de sidste par uger har set til med frygt og bæven, mens først Magnus Heunicke og siden Søren Brostrøm har været ude og rasle med sablen angående nye restriktioner. En sabelraslen, der på trods af det ganske betydelige erfaringskatalog fra halvandet år med Corona og to nedlukninger af samfundet og DRC’s efterspørgsel af dialog hos de ansvarlige politikere, ikke er blevet responderet på med rettidig omhu i dette efterår.

”Regeringen har haft god tid til at tage stilling til efterårets smitteproblematik og skabe et beredskab, så det er meget ærgerligt at branchen ikke allerede nu har fået oplistet muligheder og udsigterne til kompensation og resten af den infrastruktur, der er brug for til at få ro i branchen, der stadig er i granatchok over det sidste halvandet år. Vi har brug for klar tale fra regeringen og folketinget om de restriktioner, der skal indfases og udfases over de kommende uger og måneder, så gæster og medarbejdere har noget de kan forholde sig til” siger Freja Brandhøj, Politisk chef i Danmarks Restauranter og Caféer.

At alle former for restriktioner kommer på et dårligt tidspunkt for branchen, er ikke nogen hemmelighed. Branchen balancerer pt på en knivsæg grundet massiv coronagæld og mangel på arbejdskraft. Derudover er perioden frem til jul økonomisk alfa og omega for mange i branchen, da den står for 25-50 % af årets omsætning. En omsætning, der er helt nødvendigt for muligheden for at tilbagebetale den betydelige coronagæld.

”Med det samme regeringen begynder at rasle med sablen, kan vi mærke det ude på restauranten. Gæster ringer ind i stor forvirring og ved sidste nedlukning kunne vi desværre også mærke det i forhold til aflysninger af selskaber. Der er brug for angivelser af hvordan vi skal agere ude i branchen, så vi kan skabe den nødvendige ro, sikkerhed og tryghed blandt gæster – og medarbejdere. Vi har brug for, at regeringen giver os noget konkret at arbejde ud fra – og så er vi faktisk både meget erfarne og dybt professionelle i håndteringen af de mange restriktioner vi kender alt for godt”, udtaler Jacob Niebuhr, formand for DRC.

Fra DRC skal derfor lyde en kraftig opfordring til de ansvarlige politikere om fremover at fare med lempe og ikke mindst til at lytte til og inddrage branchen tidligt i eventuelle forhandlinger om restriktioner. Samtidig vil DRC opfordre til diskussioner om helt afgørende tiltag som kompensation, sygedagpenge, både ved egen og børns sygdom. Den usikkerhed som den manglende inddragelse og koordinering har skabt, har afledte massive konsekvenser for alle i og omkring branchen. Det gælder for alt fra banklån over rekruttering af medarbejdere til at få unge til at vælge at uddanne sige indenfor branchen. For ikke at tale om noget så grundlæggende som muligheden for at kunne kommunikere tryghed til gæsten.

For yderligere info og kommentarer:
Freja Brandhøj, Politisk chef i DRC, 53689889, fbr@thehost.dk
Eller
Lars Bjerregaard, Presse- & Kommunikationschef i DRC, 93404924, lbj@thehost.dk

Vil du vide mere om

vores arbejde?