Det nationale klimamærke for fødevarer udskydes igen
Bæredygtighed // Branchen // PolitikMærket skulle have været i supermarkederne inden udløbet af tredje kvartal 2025, men det er nu anden gang, at arbejdet forsinkes.
Det var oprindeligt planen, at ordningen skulle baseres på A-LCA-metoden, men det viser sig nu at blive for dyrt. I stedet kan man anvende C-LCA, den beregningsmetode som Concitos store klimadatabase bygger på. Beregningsmetoderne giver forskellige resultater, men i forhold til klimamærkets skala vil brug af begge metoder vurdere fødevarernes klimabelastning på samme sammenlignelige niveauer.
Interessenterne bag ordningen er dog delte i deres holdninger til, hvilken beregningsmetode der skal gælde. Dagligvarehandlen og Plantebranchen er åbne for alternative veje, herunder brugen af C-LCA, for at få en justeret ordning på plads. Landbrug & Fødevarer afviser derimod alternativer og står fast på, at A-LCA skal være grundlaget. DRC er enig med dagligvarebranchen i, at C-LCA bør bruges som fundament for klimamærket. Det er vigtigt at få igangsat klimainformation til forbrugerne, og C-LCA er allerede udbredt blandt fødevarevirksomheder. Den kan anvendes som et relevant sammenligningsgrundlag for fødevarernes klimaaftryk og er gratis for virksomheder at bruge, hvilket kan fremme en hurtigere klimaindsats.
Det er endnu uklart, om Fødevarestyrelsen og interessenterne bag klimamærket kan nå til enighed om beregningsmetoden. Enighed er afgørende for, at mærket kan realiseres, og EU har foreløbigt ingen planer om et fælles europæisk klimamærke.
Du kan læse mere her: Fødevarebranchen er splittet om bedste vej til et klimamærke