Vælg en side

POLITISK MÆRKESAG

Offentlig gæld

 

Branchen har fået en urimelig kort tidshorisont og en massiv rente på sin coronagæld.

Forside » POLITIK » Offentlig gæld

BRANCHENS CORONAGÆLD ER URIMELIG

Virksomhederne er påbegyndt tilbagebetaling af moms og skattelån med en værdi på næsten 22 mia. kr. Og hele 8500 virksomheder har valgt at benytte muligheden for at udskyde moms og skat under coronanedlukningen.

Virksomhederne fik lovning på, at regeringen og resten af folketinget ville holde hånden under dem, hvis de blot holdt hånden under deres medarbejdere og livsværk, men ingen vidste hvad vilkår eller rammerne ville være for afbetalingen af disse lån.

Regeringen vedtog i efteråret 2021 at renten skulle fastsættes på hele 8,73 pct. og at virksomhederne skulle afbetale over en periode på 24 måneder. En urimelig kort tidshorisont og en massiv rente, så staten ligefrem stod til at tjene på branchen som havde taget lånene af nød. Og det var vel at mærke en gæld som ikke kunne trækkes fra i skatteregnskabet, som et almindeligt lån i en bank fx ville udløse.

Der var dog en branche i oplevelsesøkonomien der fik gunstige vilkår – nemlig rejsebranchen, som fik skaffet en afdragsperiode på 6 år og med en progressiv rente startende på 1,6 pct. og sluttende på 2,25 pct.

DRC samlede DI, DE, HORESTA og SMV til en fælles appel til regeringen og skatteministeren, men uden held. Oppositionen fik forlænget regeringens foreslåede periode fra 12 måneders afbetaling til 24 måneder, men det var desværre det vi kunne presse dem op på.

Samlet set skal dansk erhvervsliv betale gennemsnitligt næsten 1 mia. kr. i renter og afdrag månedligt fra april og to år frem. En del virksomheder er fortsat i en sårbar situation, der udover de direkte restriktioner skyldes:

  • Turismen er først nu ved at vende tilbage til et normalt niveau
  • Kompensationsordningerne er endnu ikke udbetalt for seneste nedlukning
  • Slutafregningerne bliver formentlig ikke udbetalt før over sommermånederne 2022
  • En del virksomheder har mistet omsætning, da de har været tvunget til delvis nedlukning af aktiviteter grundet mangel på arbejdskraft
  • Udover gælden til det offentlige er virksomhedernes gæld til de danske banker, vækstfonden, private investorer, udlejere mv.

Det skal understreges, at muligheden for at tage lån svarende til moms- og skattebetalingen har været en afgørende håndsrækning til Danmarks mange selvstændigt erhvervsdrivende, der har betydet, at de har kunne bevare deres livsværk og samtidig sikret, at vi har kunne bevare tusindvis af arbejdspladser under coronakrisen.

Nu kæmper DRC primært for at få en ligestilling på fradragsområdet. Da hotellerne kæmpede med likviditeten under finanskrisen fik de i 2012 muligheden for at få fuldt fradrag. Det ønsker vi også kommer til at ske ift. restaurantbesøg. Læs mere her.