Vælg en side

Restaurationsbranchen står med det ene ben i én krise – og det andet i en ny

19. september, 2022Branchen // Politik

 

Energikrisen rammer restaurationsbranchen, hvor det gør allermest ondt. Branchen har brug for at styrke likviditeten og ikke ”kun” brug for flere lån, hvis konkurser skal undgås, mener Danmarks Restauranter & Caféer, DRC.

Regeringen foreslår pt en indefrysning af den del af energiregningen, der ligger over sidste års regning, og en afdragsordning på denne. Et forslag som DRC naturligvis hilser velkommen, da et lån for nogle utvivlsomt vil være kærkomment her og nu. Men lånemuligheder kan ikke stå alene.

Fra DRC’s side forstår vi godt Regeringens behov for at male med den brede pensel, men der er også behov for at kigge særligt på de brancher, der er ekstra hårdt ramt. Mange restauratører har nemlig i forvejen store lån i banken, enorm coronagæld og lån hos udlejer.

“Vi står med det ene ben ude af coronakrisen og med det andet i en ny krise med en rigtig dårlig likviditet”, siger Freja Brandhøj, politisk direktør i Danmarks Restauranter og Caféer

 

Den perfekte storm

For energipriserne er steget op mod 1200 pct. siden 2019. Det betyder for eksempel, at en almindelig restaurant der bruger omkring 200.000 kwh på en måned i 2019 skulle betale 51.000, men i dag skal betale 679.000 kr. hver måned.

Det er den perfekte storm i restaurationsbranchen:

  • Vi har råvarestigninger på op mod 200 pct.
  • Vi har mangel på arbejdskraft, som på den ene side holder lønningerne oppe - og på den anden side holder driften nede
  • Vi har huslejestigninger på 6-9 pct. Ift. sidste år
  • Vi har en coronagæld der stadig skal betales af på til en tårnhøj rente på over 8 pct
  • Nu har vi så også en energikrise vi skal igennem - det har vi simpelthen ikke likviditet til

 

Coronalån på pause

“Vi frygter at flere vil bukke under, og vi frygter endnu mere at danskerne vil blive hjemme, hvis vi sætter priserne yderligere op”, siger politisk direktør Freja Brandhøj og fortsætter: “Uanset, hvor vi kigger hen er der udfordringer og vi har allerede været nødt til at hæve priserne efter de voldsomme stigninger på råvarepriserne - det begynder at blive for meget for danskerne, hvis vi skruer for meget på den knap.”

Derfor foreslår DRC følgende tiltag, som kan give likviditet på den korte bane og skabe optimisme på den lange:

  • Et minusfradrag/målrettet støtte gennem elafgiftssystemet i en begrænset periode.
  • Fjernelse af momsen på el
  • At man med regeringens energilån kan overføre coronalånene i samme pulje med den lave rente over en 5-årige periode eller at man kan ”pause” coronalånet i en periode og suspendere renten.
  • Fuld momsafløftning, når erhvervslivet er på restaurantbesøg
  • Skattefrit gavekort til oplevelsesindustrien, som vi havde det i 2021
  • En omstillingspulje til energioptimering og energikonsulenter og renovering, så alle kan få en pose penge med det samme til at omstille hurtigt til billigere og grønnere alternativer

”Det er en ekstrem situation for restauranterne. Og hvis der ikke kommer en politisk løsning, som ikke kræver yderligere gældsætning, vil flere bukke under. Vi har brug for likviditet - uden at forgælde os. Kun på den måde kan vi overleve og beskytte vores mange medarbejderes arbejdspladser. Og blive ved med at skabe rammerne for fællesskabet og de uforglemmelige oplevelser.” slutter politisk direktør i DRC, Freja Brandhøj.

For yderligere info og kommentarer:
Freja Brandhøj, Politisk Direktør i DRC, 53689889, fbr@thehost.dk
Lars Bjerregaard, Presse- & Kommunikationschef i DRC, 93404924, lbj@thehost.dk

Vil du vide mere om

vores arbejde?